Asiakaskokemuksia

Markus, Tampereen ja Tumpin Validia-talot

Conny, Palosaaren Validia-talo

Tuula ja Salme, Vantaan Validia-koti

Samu, Kannelmäen Validia-talo

Tukea elämän suunnitteluun

asiakaskokemuksia_tuula_salme.jpg : 99 kB
Markus Kämäräinen asuu ensimmäisessä omassa kodissaan Tampereella. ”Kaikki on mennyt hyvin, vaikka vähän pelotti asua yksin ensimmäistä kertaa. Nyt minulla on jo rutiinit kaupassakäyntiin ja kodinhoitoon. Asumisvalmennuksesta oli apua muutoksessa. Sen aikana kerätyn tiedon avulla talon henkilökunta osasi jo heti alussa huomioida avuntarpeeni”, Markus kertoo.

Tutustu tarkemmin miten Markuksen asumisjakso alkoi


Markus alkoi lukion jälkeen suunnitella muuttoa ensimmäiseen omaan kotiin. Hän pohdiskeli, mikä voisi olla sopiva asumismuoto ja missä kaupungissa hän haluaisi asua. Validia Kuntoutuksen kuntoutusjaksolla Markus kuuli Validia Asumisen arvioivasta ja valmentavasta asumisesta ja innostui asiasta. Hän muutti asumisjakson ajaksi Tampereen Validia-taloon ja sai tuekseen oman ohjaajan sekä Validia Asumisen asiantuntijatiimin.

”Kotona olin tottunut, että henkilökohtainen avustaja ja vanhemmat auttavat ja ovat läsnä. Palveluasumisessa piti totutella kutsujärjestelmään. Aluksi oli vaikeaa pyytää apua, enkä olisi halunnut vaivata pikkuasioilla. Minua kuitenkin kannustettiin siihen, että apua saa ja pitää kutsua”, Markus kertoo. Jakson lopuksi Markukselle suositeltiin palveluasumista. Tampere tuntui hyvältä vaihtoehdolta myös vakituiseksi asuinpaikaksi ja ensimmäinen oma asunto löytyi Tumpin Validia-talosta. Tampereella mies on jatkanut myös Validia Kuntoutuksen avoterapiapalveluiden asiakkaana.

Tutustu tarkemmin Markuksen asumismuodon valintaan


Arvioiva ja valmentava asumisjakso antoi Markukselle hyviä eväitä itsenäiseen elämään: ”Ymmärsin, että pyykit eivät peseydy itsestään. Oli hyvä, että valmennusjakson aikana sain rauhassa keskittyä oman elämän suunnitteluun ja järjestämiseen”, hän muistelee.

Kuva: Rami Marjamäki

Tutustu arvioivaan ja valmentavaan asumiseen

>>Sivun alkuun

Aktiivista arkea ja apua omalla kielellä

Conny Nyqvist asuu Palosaaren Validia-talossa ja elää aktiivista arkea Vaasassa. Conny Nyqvist bor i Validia-huset Brändö och har ett aktivt liv i Vasa.

Maalahdesta kotoisin oleva Conny Nyqvist on asunut Vaasan Palosaaren Validia-talossa sen avaamisesta lähtien, syyskuusta 2014. MS-tautia sairastava mies arvostaa itsenäistä elämää, johon Validia-talo antaa hyvät mahdollisuudet.

”Olen viihtynyt talossa hyvin”, Conny toteaa. ”Asuntoni on hyvä, toimiva ja riittävän suuri. Sähköpyörätuolilla on helppo liikkua ja asunnon suunnittelussa on muutenkin otettu erilaiset toiminnan rajoitteet huomioon”, hän kertoo. Connyn asuntoon kuuluu parveke, kylpyhuone ja keittiö, jossa hän kokkaa suurimman osan aterioistaan itse, henkilökunnan avustamana. Aamiaisen Conny yleensä tilaa Validia Asumisen ateriapalvelun kautta valmiina.

34-vuotiaan Connyn aktiiviseen arkeen kuuluu esimerkiksi sähköpyörätuolisalibandya pari kertaa viikossa ja fysiotrainingia, liikunnallista fysioterapiaa, myös viikoittain. ”Voin tulla ja mennä omien aikataulujeni mukaan”, Conny kertoo. ”Henkilökunta päivystää talossa ympäri vuorokauden, mikä tuo sekä turvaa että vapautta – apua saa silloin kun sitä tarvitsee, eikä omaa päivärytmiä tarvitse sovittaa toisten mukaan.”

Conny arvostaa erityisen paljon sitä, että hän saa palvelua Validia-talossa omalla äidinkielellään. ”Ruotsinkielinen palvelu on saatavilla kellon ympäri”, hän kiittää.

Kuva: Anna Sand

Tutustu Palosaaren Validia-taloon

>>Sivun alkuun

Turvallisuutta, ulkoilua ja hyvää ruokaa
”Validia-koti on ykkönen äidille”

asiakaskokemuksia_tuula_salme.jpg : 99 kB

Vantaan Validia-kodissa asuva Salme Ronkonen tarvitsee muistisairauden vuoksi hoitoa ja tukea päivittäin. Hoiva-alan yrittäjänä toiminut tytär Tuula Tirkkonen tunsi Validia-kodin jo entuudestaan ja paikka olikin Tuulan ykkösvalinta, kun äidin palveluasuminen tuli ajankohtaiseksi. Salmen asuminen Validia-kodissa on ollut positiivinen kokemus sekä äidille että omaisille. ”Onneksi päästiin!”, Tuula hymyilee.

”Turvallisuus syntyy luottamuksesta hoitoon ja hoivaan”, Tuula sanoo. Hän kokee yhteistyön toimineen mainiosti: ”Henkilökunnan tapa kohdata asukkaat ja omaiset on arvostavaa ja kunnioittavaa”.

Salmelle Validia-kodin hyvä ruoka ja lämmin ilmapiiri ovat erityisen tärkeitä asioita. Yksin ei tarvitse olla, sillä Validia-kodissa riittää juttuseuraa ja tekemistä: Salmen aktiiviseen päiväohjelmaan kuuluu vaihtelevasti erilaista ryhmätoimintaa, vaikkapa leipomista yhdessä, ja ulkoilua joka päivä. ”Toiminta on todella aktiivista”, Tuula toteaa.

Vantaan Validia-kodissa toimii myös omaisten vertaistukiryhmä, josta Tuulakin kokee saaneensa paljon tukea, tietoa ja jopa uusia ystäviä. Omaisryhmä on myös osallistunut aktiivisesti hoivakotipalvelun kehittämiseen yhdessä henkilökunnan kanssa. Lisää plussaa tulee talon hyvästä palvelutarjonnasta: ”Kaikki palvelut saa saman katon alta, esimerkiksi äidin syntymäpäivät järjestettiin takkahuoneessa ja tarjoilutkin sai ostettua Validia-kodista”, kertoo Tuula.

Tutustu Vantaan Validia-kotiin

>>Sivun alkuun

Itsenäistä elämää ja hyviä palveluita

Parikymppinen Samu Syrjäläinen on asunut Helsingin Kannelmäen Validia-talossa kolmisen vuotta. Itsenäinen elämä yhdistettynä tarpeen mukaisiin palveluihin sopii miehelle hyvin. ”Jos palveluasuminen kiinnostaa, en näe syytä, miksei kannattaisi kokeilla”, hän toteaa.

Samu sai hyvän startin itsenäiseen asumiseen muutettuaan vanhempiensa luota kuukauden asumisharjoitteluun Porslahden Validia-taloon. Asumisharjoittelu valmensi itsenäiseen elämään ja madalsi ratkaisevasti kynnystä kotoa pois muuttamiseen.

Nykyisen asunnon toimiva tilanjako saa Samulta kiitosta: ”Asunnossa mahtuu hyvin liikkumaan sekä normi- että sähköpyörätuolilla”.

Joitakin yksityiskohtia hiottiin muuton jälkeen. ”Toimintaterapeutin kanssa katsottiin muutostöitä, että saatiin kämppä toimivammaksi”, Samu kertoo. Muutostöinä hän sai esimerkiksi kylpyhuoneeseen kattonosturin ja jääkaappi vaihdettiin korkeampaan malliin.

asiakaskokemuksia_samu.jpg : 69 kB

Talon yhteinen ruokasalikin on Samun sanoin ”ihan ok”, vaikka mies itse suosii useimmiten lähikaupan tarjontaa. Validia-talon asukkaana Samu pääsee myös kuntoilemaan Validia Kuntoutus Helsingin tiloissa: ”Synapsiassa on kuntosalilaitteet, joita pystyy käyttämään suoraan pyörätuolista”, Samu kertoo.

Samu on ollut tyytyväinen Validia-talon tarjoamiin palveluihin. ”Apu tulee varsin nopeasti”, hän kiittää. Talossa asuessaan Samu on myös tutustunut moniin uusiin ihmisiin – niin muihin asukkaisiin kuin henkilökuntaan. Mukava ja nuorekas henkilökunta onkin Samun mielestä yksi Validia-talon parhaista puolista. ”Validia on hyvä vaihtoehto”, Samu kiteyttää.

Tutustu Kannelmäen Validia-taloon>>Sivun alkuun