Palveluasuminen vammaisille – itsenäistä asumista ja tukea arkeen Validia-talossa

Validia-talossa voit asua itsenäisesti ja turvallisesti omassa vuokra-asunnossasi vamman tai sairauden rajoitteista huolimatta. Saat apua, tukea ja palveluita oman tarpeesi mukaan – tarvittaessa ympäri vuorokauden.

Palveluasuminen esteettömässä Validia-talossa on tarkoitettu vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden vuoksi apua arjen toimintaan. Asuminen Validia-talossa on turvallista, sillä apua on saatavilla vuoden jokaisena päivänä, kellon ympäri.

Tarjoamme myös erikoistuneita asumispalveluita vaativiin asumistarpeisiin: aivovamman saaneille henkilöille, hengitysvajeasiakkaille, vammaisille lapsille ja nuorille sekä monialaista palveluasumista henkilöille, joilla toiminnanrajoitteita on paljon.

Monissa taloissamme on myös määräaikaista asumista tilapäisiin palveluasumisen tarpeisiin, esimerkiksi omaishoitajan loman ajaksi. 

Palveluita oman tarpeesi mukaan

Validia-talossa asukas asuu omassa vuokra-asunnossaan. Asiakas saa yksilöllisen tarpeensa mukaisia avustamispalveluita esim. pukeutumiseen, peseytymiseen, siivoukseen ja vaatehuoltoon, ruokailemiseen ja ruoan valmistamiseen omassa asunnossaan.

Monissa Validia-taloissa toimii ateriapalvelu, joka tarjoaa päivittäin monipuolista ja terveellistä ruokaa – allergiat ja erikoisruokavalio huomioiden. Validia-talossa viihtymistä lisää vertaistuki sekä asukkaiden oma virkistys- ja asukastoiminta.

Asiakkaanamme pääset myös vaikuttamaan Validia-talosi toimintaan ja palveluihin, esimerkiksi asiakasraadin kautta.

Tilat ja laitteet

Validia-talojen asunnot ja yhteiset tilat ovat esteettömiä ja niissä on helppo liikkua myös apuvälineillä. Remontoimme ja uudistamme taloja säännöllisesti, jotta varmistamme niiden ajanmukaisuuden. Asuntojen suunnittelussa vammaisen henkilön tarpeet on huomioitu esimerkiksi kalusteiden sijoittelussa ja säätömahdollisuuksissa. Pääsääntöisesti talot sijaitsevat lähellä palveluja ja ovat päivittäisten julkisten liikenneyhteyksien varrella. Asunnot on varustettu palvelukutsujärjestelmin, joten avun kutsuminen on helppoa. 

Asumisen kustannukset

Asiakaskohtaisessa palvelusuunnitelmassa sovitaan asiakkaan tarvitsemista palveluista. Palvelun kokonaishinta muodostuu asiakkaan saaman avun perusteella sekä mahdollisista lisäpalveluista, kuten päivätoiminta tai henkilökohtainen apu.

Asukkaan kotikunta maksaa vammaispalvelulain piiriin kuuluvat kustannukset, kuten avustamispalvelut. Asukas maksaa itse asuntonsa vuokran, veden ja sähkön sekä normaaliin elämään liittyvät kustannukset kuten ateriat, pesu- ja siivousaineet, vaatehuollon, lääkkeet ja terveydenhuollon käyntimaksut. Validia-asuntojen vuokrat vaihtelevat yksikkökohtaisesti sekä esim. asuntojen koon perusteella.

Näin pääset palveluasumisen piiriin

Ota yhteys oman kuntasi vammaispalveluun tai sosiaalitoimeen, jonka kanssa sovitaan palveluasumisesta.

Tarjoamme palvelua Validia-taloissa

Katso toimipisteet alueittain