Klienternas erfarenheter

Markus, Validia-huset Tumppi och Tammerfors

Conny, Validia-huset Brändö

Tuula och Salme, Validia-hemmet Vanda

Samu, Validia-huset Gamlas

Hjälp att planera sitt liv

asiakaskokemuksia_tuula_salme.jpg : 99 kB

Markus Kämäräinen
bor i sitt första egna hem i Tammerfors. ”Allt har gått bra, även om det var lite skrämmande att bo ensam för första gången. Nu har jag redan rutiner för hur jag gör uppköp och sköter hemmet. Boendeträningen var till god hjälp vid flytten. Tack vare de uppgifter som då samlades in kunde husets personal redan från början beakta mitt hjälpbehov”, berättar Markus.

Efter gymnasiet började Markus planera att flytta till sitt första egna hem. Han funderade över vilken boendeform som skulle vara lämplig och i vilken stad han ville bo. Under en rehabiliteringsperiod vid Validia Rehabilitering fick Markus höra om Validia Boendes bedömning av boendet och boendeträning och blev intresserad. Under bedömnings- och träningsperioden flyttade han till Validia-huset i Tammerfors och fick som stöd en egen ledare och Validia Boendes specialistteam.

”Hemma var jag van vid att min personliga assistent och mina föräldrar alltid fanns till hands och hjälpte mig. På serviceboendet fick jag vänja mig vid anropssystemet. I början var det svårt att be om hjälp, och jag ville inte besvära med småsaker. Man förklarade ändå för mig att jag får och ska kalla på hjälp”, berättar Markus. Efter perioden rekommenderades Markus serviceboende. Tammerfors kändes som ett bra alternativ även för permanent boende, och den första egna bostaden fick han i Validia-huset i Tumppi. I Tammerfors har Markus även fortsatt att anlita Validia Rehabiliterings terapitjänster inom öppenvården.

Bedömnings- och träningsperioden var till god hjälp på väg mot ett självständigt liv: ”Jag förstod att tvätten inte tvättar sig själv. Det var bra att jag under boendeträningen i lugn och ro kunde koncentrera mig på att planera och organisera mitt eget liv”, förklarar han.

Bild: Rami Marjamäki


>>Till början av sidan

En aktiv vardag och hjälp på eget språk

Conny Nyqvist bor i Validia-huset Brändö och har ett aktivt liv i Vasa. Conny Nyqvist asuu Palosaaren Validia-talossa ja elää aktiivista arkea Vaasassa.

Conny Nyqvist som hör hemma i Malax har bott i Validia-huset Brändö i Vasa sedan det öppnades, i september 2014. Den MS-sjuke mannen sätter stort värde på sitt självständiga liv, för villket Validia-huset ger goda möjligheter.

”Jag har trivts bra här”, konstaterar Conny. ”Min bostad är bra, funktionell och tillräckligt stor. Det är lätt att röra sig med elrullstol och vid planering av bostaden har man dessutom tagit hänsyn till olika slags funktionshinder”, berättar han. Connys bostad har balkong, badrum och kök, där han lagar en större del av sina måltider själv, med hjälp av personalen. Conny beställer oftast ett färdigt frukostpaket via Validia Boendes måltidstjänst.

34-årige Connys vardag består bl.a. av elrullstolsinnebandy, som han spelar ett par gånger i veckan, och även veckovis fysiotraining, dvs. fysioterapi med fysisk träning. ”Jag kan komma och gå efter mina egna tider”, berättar Conny. ”Personalen i huset har jour dygnet runt, vilket ger en känsla av trygghet och frihet – man får hjälp när man behöver det, och man behöver inte anpassa sin egen dagsrytm efter andra.”

En sak som Conny uppskattar särskilt mycket är att i Validia-huset får han service på sitt eget modersmål. ”Servicen på svenska finns dygnet runt”, vilket han tackar för.

Bekanta dig med Validia-huset Brändö

>>Till början av sidan

Trygghet, utomhusaktiviteter och god mat
”Validia-hemmet är nummer ett för mamma”

Tuula Tirkkonen on tyytyväinen äitinsä Salme Ronkosen asumiseen ja hoivaan Vantaan Validia-kodissa
Salme Ronkonen bor på Validia-hemmet Vanda och behöver vård och stöd dagligen på grund av en minnessjukdom. Dottern Tuula Tirkkonen, som varit företagare inom vården, var bekant med Validia-hemmet sedan tidigare och platsen var Tuulas förstahandsval då det blev aktuellt med serviceboende för modern. Boendet på Validia-hemmet har varit en positiv erfarenhet för både modern och de anhöriga. ”Vilken tur att vi fick plats!”, ler Tuula.

”Tryggheten uppstår utifrån förtroendet för vården”, säger Tuula. Hon upplever att samarbetet har varit utmärkt: ”Personalens sätt att möta de boende och anhöriga är uppskattande och respektfullt”.

För Salme är den goda maten och den varma atmosfären på Validia-hemmet särskilt viktigt. Man behöver inte vara ensam, då det finns gott om pratsällskap och aktiviteter på Validia-hemmet: I Salmes aktiva dagsprogram ingår varierande gruppverksamhet, till exempel bakning tillsammans, och utomhusaktiviteter varje dag. ”Verksamheten är verkligen aktiv”, konstaterar Tuula.

På Validia-hemmet Vanda finns även en stödgrupp för anhöriga, varifrån Tuula har fått mycket stöd, kunskap och till och med nya vänner. Anhöriggruppen har även deltagit aktivt i utvecklingen av vårdhemstjänsten tillsammans med personalen. Pluspoäng ges också för det goda tjänsteutbudet i huset: ”Alla tjänster finns under samma tak, till exempel mammas födelsedag ordnades i brasrummet och även serveringen kunde köpas från Validia-hemmet”, berättar Tuula.

Bekanta dig med Validia-hemmet Vanda

>>Till början av sidan

Självständigt liv och god service

Tjugoåriga Samu Syrjäläinen har bott på Validia-huset Gamlas i Helsingfors, i cirka tre år. Ett självständigt liv kombinerat med tjänster efter behov passar oss bra. ”Om du är intresserad av serviceboende ser jag ingen anledning till att tveka”, konstaterar han.

Samu fick en bra start för ett självständigt boende då han flyttade ifrån sina föräldrar för boendeträning under en månad i Validia-huset Porslax. Boendeträningen föreberedde inför ett självständigt liv och sänkte tröskeln för att ta det avgörande beslutet att flytta hemifrån.

Samu berömmer den funktionella distributionen i den nuvarande bostaden: ”I bostaden kan man enkelt röra sig med både en vanlig och en elektrisk rullstol”.

Vissa detaljer slipades efter inflyttningen. ”Vi tittade på ändringsarbetena tillsammans med verksamhetsterapeuten så att lägenheten skulle bli mer funktionell”, berättar Samu. Han fick till exempel en taklyft i badrummet och kylskåpet byttes ut till en högre modell.
Samu Syrjäläinen arvostaa itsenäistä elämää Kannelmäen Validia-talossa Helsingissä
Husets gemensamma matsal är ”helt ok” enligt Samu, även om han själv ofta föredrar utbudet i närbutiken. Som boende i ett Validia-hus kan Samu även motionera i Validia Rehabiliterings utrymmen i Helsingfors: ”I Synapsia finns styrketräningsredskap, som man kan använda direkt från rullstolen”, berättar Samu.

Samu har varit nöjd med tjänsterna som erbjuds i Validia-huset. ”Hjälpen kommer snabbt”, berömmer han. Under boendet i huset har Samu även lärt känna många nya människor – både andra boende och personal. En trevlig och ung personal är enligt Samu en av de bästa fördelarna med Validia-huset. ”Validia är ett bra alternativ”, sammanfattar Samu.

Bekanta dig med Validia-huset Gamlas